Een compleet nieuwe zaak, met één aanspreekpunt
voor de inrichting van de winkel en de uitrusting van het atelier.
Het is een concept met een dubbel doel: beleving en marge.
Dat biedt Mat & Deco aan via zijn samenwerking met het Nederlandse Emondt.
Dé Levain in Morkhoven vormt het eerste resultaat van die alliantie.
Dat Rik Daems ooit een eigen zaak zou starten, stond in de sterren geschreven.
Ook zijn grootvader en vader waren bakkers, net als twee broers.
De ene broer zet de ouderlijke bakkerij in Herenthout verder, de andere vestigde zich in Tielen.
Rik werkte zijn hele loopbaan als bakker in dienstverband, tot hij vorig jaar – 44 intussen –
alsnog de stap naar een eigen zaak zette: Dé Levain.
De bakkerij vond onderdak in een voormalige dokterswoning in Morkhoven, vlakbij Herentals.
Rik hanteert er een heel uitnodigend concept. De compacte winkel en het atelier vormen één geheel.
Klanten die de winkel binnenstappen, zien Rik er aan het werk.
Dat maakt de afstand tussen klant en bakker letterlijk heel klein.
Wie een vraag heeft over een bepaald product, krijgt meteen antwoord van de bakker zelf.
Uniek aanspreekpunt
Voor de inrichting van winkel en atelier klopte Rik aan bij Mat & Deco uit Bazel.
“Zo beschikte ik over een uniek aanspreekpunt voor het complete project”, zegt hij.
Mat & Deco tekende niet alleen voor de technische uitrusting, maar is ook de Belgische partner van Emondt.
Het bedrijf uit Enschede is gespecialiseerd in winkelconcepten en winkelinrichting, koeltechniek en verlichting.
“Emondt tekende een winkelconcept uit dat helemaal op de beleving van de klant inspeelt”, vertelt Rik.
“De gehanteerde stijl combineert een industriële look met enkele warme elementen, zoals hout.
De koeltoonbank met vlakke koeling springt in het oog, omdat die de producten een stuk hoger plaatst dan een traditionele toonbank.
Zo krijgt het assortiment een grotere belevingswaarde”, zegt Rik.
“Bovendien zijn temperatuur en vochtigheid perfect geregeld, waardoor alles ook langer vers blijft.”
In het atelier eisen de vloeroven (Termopan Ciclotherm, met automatisch systeem voor in- en uitovenen) en
de remrijskamer van Emondt de hoofdrol op. De bevochtiging in de remrijskamer gebeurt via een uniek en
energiezuinig systeem dat ultrafijne mist in de kamer blaast.
Dat zorgt voor een betere rijs van de deegstukken en heeft geen invloed op de temperatuur.
Vanuit de oven komt al het lekkers via verrijdbare broodrekken (met verstelbare schappen) tot in de winkel.
“Dat laat ons toe de presentatie aan te passen, naargelang het product of het moment van de dag”, besluit Rik.
“Ook zo zetten we optimaal in op de beleving van de klant.”
uit 'Brood & Banket', juni 2017 (Tijdschrift van de Belgische brood- en banketbakker, chocolatier, confiseur en ijsbereider)